Your Cart
Kalkon av Åke Falk i keramik

Konstnären Åke Falk och Falkagården Enhörna keramik

Åkes produktion av keramikföremål var imponerande, liksom hans skicklighet att forma leran till olika uttryck. Falk-Åke är kanske en doldis idag, men välkänd på sin tid i Stockholms kultur och sociala elit. Vi på Retrolux tycker sådant här är spännande!

Förutom den vanliga verksamheten med måleri, skulptur och keramik, fortsatte hela tiden nya material komma in i skapandet. Arbeten som krävde svets, skärbrännare, vinkelkap och smältdegel. Plåtbitar blev till påfåglar och stötfångarhorn till tjurar. Skrot blev till skulpturer och koppartråd förstärkte konturer.

Åke Falks egna skulpterande resa

Åke Falk föddes i Brunflo Jämtland den 6 september 1926, uppvuxen i Karlstad där han gick grundskolan. Åke flyttade till Stockholm på 40-talet där han studerade konst och keramik på konstfack och hade hovskulptör Axel Waleij som mentor. Därefter startade han egen Ateljé i Herrängen Älvsjö.

Atalje i Enhörna utanför Södertälje

Åke Falk och Falkagården Retrolux antik
Åke Falk och Falkagården

I mitten av 50-talet köpte Åke tillsammans med frun Ulla en mindre gård (Petterslund) i Enhörna utanför Södertälje. Petterslund var tidigare i Ullas släkts ägo. En permanent ateljé och utställningslokal byggdes i ett gammalt 1700-tals torp med tillhörande ladugård.Detta ställe blev senare känd som Falkgården.

Falkgården förädlades efterhand till ett populärt utflyktsmål

Falkagården förädlades efterhand av Åke och Ulla till ett mycket populärt utflyktsmål med dammar, fontäner, blommor i mängd samt friflygande duvor. Även Guldfasaner och praktduvor fanns på plats.

Kalkon i keramik av Åke Falk
Kalkon av Åke Falk finns hos Retrolux

.

Keramik, måleri och spännande material

Utöver keramiken målade han också tavlor, något han ägnade sig mer och mer åt den sista tiden. Han jobbade även som teckningslärare i grundskolan och på kvällarna anordnade han kroki och keramikkurser i anslutning till verkstaden.

Plåtbitar blev till påfåglar och stötfångarhorn till tjurar

Kalkon Falkagården Enhörna keramik Retrolux antik
Materialet känns mer gjutjärn än keramik

Förutom den vanliga verksamheten med måleri, skulptur och keramik, fortsatte hela tiden nya material komma in i skapandet. Arbeten som krävde svets, skärbrännare, vinkelkap och smältdegel. Plåtbitar blev till påfåglar och stötfångarhorn till tjurar. Skrot blev till skulpturer och koppartråd förstärkte konturer.

Inspirerad av Sydamerika

En flera månader lång resa till Sydamerika resulterade dessutom i många tavlor från Peru och Amazonas.

Keramikugglor in som maskot i TV-holken

Åke blev genom naturprogrammet Radioholken känd för Sverige. Detta program spelades till viss del in på Falkgården, Rolf Bergström var programledare. Även i TV kom Åkes kända keramikugglor in som maskot i TV-holken med Swiss Östgren som programledare.

Känd bland kändisar

Många av 60-80 talets kändisar brukade också hälsa på Åke och Ulla för att anlita Åke för inredningsråd, måleri och skulptur. Flera av dessa blev mycket goda vänner till Åke och Ulla. Åkes produktion av keramikföremål var imponerande, liksom hans skicklighet att forma leran till olika uttryck. Figurerna tillverkades för hand i små serier och skulpturer gjordes ofta på beställning.

Arvet efter Åke lever vidare i Skåne

Åke tonade ner sin verksamhet i mitten av 1990-talet och tog endast emot enstaka gäster. Efter lång tid då Falkgården legat i träda så tog ålderdomen ut sin rätt. Åke avled den 1 februari 2016. Han signerade sina föremål “FALK-ÅKE”, “ÅF” eller bara “F”. Han använde även etikett “KONST KERAMIK ENHÖRNA” m.fl.

Signatur Falk Åke keramik och skulpturer

Lever vidare på Korrebo galleri i Skåne

Vid skånska idyllen st:Olof ligger Korrebo galleri tycker sonen Christer att det är spännande att få öppna upp konstsamlingen av Åke Falk för allmänheten på nytt sätt. Mer information hittar ni på deras hemsida https://cfalks.se/ Galleriet på Österlen har inga fasta öppettider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.